Meerderheid kamer achter uitbreiding Lelystad Airport

Lelystad 26 juni 2014
Steun Tweede Kamer voor uitbreiding luchthaven
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de geplande uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek vandaag tijdens een vergadering in Den Haag.

Veel oppositiepartijen hebben twijfels over de voorspelde groei van het vliegverkeer, de benodigde investeringen en de werkgelegenheid die de uitbreiding zal opleveren. Zij denken dat het besluit beter een paar jaar kan worden uitgesteld. De regeringspartijen vinden dat er nu juist vaart gemaakt moet worden, zodat Lelystad volledig operationeel is wanneer Schiphol in de toekomst zijn maximumcapaciteit bereikt.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en milieu noemt uitstel onverstandig. Volgens haar is het belangrijk dat de uitbreiding van Lelystad rustig en geleidelijk wordt ingepast. Dat geldt voor de luchtverkeersleiding, maar ook voor de faciliteiten op het vliegveld zelf.

Mansveld benadrukte dat het kabinet de uitbreiding vanaf 2018 mogelijk wil maken, maar dat Schiphol zelf het tempo mag bepalen waarmee vluchten vervolgens naar Lelystad worden verplaatst.

Die verplaatsing zal volgens Mansveld niet nadelig uitpakken voor Schiphol zelf. Doordat vanaf Lelystad vooral vakantievluchten zullen vertrekken, blijft er op Schiphol voldoende ruimte voor zakelijke reizigers. Schiphol kan daardoor zijn belangrijke hub-functie behouden.

De PVV wil liever Schiphol zelf uitbreiden dan vluchten het verplaatsen naar Lelystad. De wetgeving moet daar desnoods voor worden aangepast. GroenLinks denkt dat Lelystad de komende 20 jaar vooral veel geld zal kosten en weinig zal opleveren. De Partij voor de Dieren is uitgesproken tegen de uitbreiding van Lelystad Airport.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer