Aardappelziekte raakt alle telers in portemonnee

FLEVOLAND • Ma 30 juni 2014 | 22:20 • Maandag 30 juni 2014 | 22:20
De aardappelziekte phytophthora treft zowel de biologische als gangbare telers in de portemonnee. De schimmelziekte slaat dit jaar hard toe. Volgens adviseur Biologische Landbouw Christoffel den Herder van DLV Plant uit Dronten is zo'n 95 procent van de biologische aardappelplanten aangetast.

Ook de niet-biologische aardappelboeren hebben last van phytophthora. Zij spuiten veel vaker beschermingsmiddelen dan in andere jaren om de ziekte onder de duim te houden. Jan van der Berg van Van Wesemael Gewasbescherming in Biddinghuizen becijfert dat de boeren 200 euro per hectare extra kwijt zijn. Dat betekent voor hen een schadepost van tussen de tien- en twintigduizend euro.

De redenen voor de uitbraak van de aardappelziekte zijn de warme winter en het vochtige en warme voorjaar. Ook zijn in Flevoland relatief veel biologische aardappeltelers. Omdat zij geen beschermingsmiddel spuiten tegen phytophthora kan de ziekte volgens Van der Berg makkelijker verspreiden naar andere bedrijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel