"Conflict over parketwachten uniek voor Nederland"

Almere 13 augustus 2014
Zittingszaal in Almere
Er worden vanaf 1 september geen strafzaken en familiezaken meer behandeld in Almere. De zaken worden verplaatst naar Lelystad. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank Midden-Nederland.

Volgens de woordvoerder kan de politie vanaf die datum niet meer bij alle risicovolle zittingen in Almere parketwachten leveren. Dat zijn politieagenten die zorgen voor een veilig verloop van de zitting.

De rechtbank en de politie hebben al langere tijd een conflict over de inzet van parketwachten in Almere. De rechtbank wil dat die altijd bij strafzaken en familiezaken zijn omdat de emoties daar hoog kunnen oplopen. De politie zou per zaak de inzet willen bekijken. Volgens een politiewoordvoerder is er niet voldoende capaciteit om altijd in de rechtbank te zijn. Dat zou ten koste kunnen gaan van het 'blauw op straat'.

Volgens de Raad voor de Rechtspraak is het conflict tussen politie en de rechtbank uniek voor Nederland. De Raad is betrokken bij overleg met de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie om tot een oplossing te komen. Die oplossing moet er volgens burgemeester Jorritsma van Almere snel komen, want zij noemt de situatie 'onaanvaardbaar'.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer