Alle intochten met zwarte Zwarte Piet

Flevoland 8 september 2014
Alle intochten met zwarte Zwarte Piet
Bij alle Flevolandse Sinterklaasintochten blijft de Zwarte Piet zwart geschminkt. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs de organiserende comités. De zwarte kleur van de Piet staat ter discussie omdat het racistisch zou zijn. Enkele gemeenten in Nederland wijzigen daarom het uiterlijk van de Piet.

StEP Noordoostpolder, die al jaren de intocht organiseert, heeft begin dit jaar aan de gemeente Noordoostpolder gevraagd of er nieuwe richtlijnen komen. Maar die zijn nooit gemaakt. Daarom organiseert Margo Maljaars van StEP Noordoostpolder alles precies zoals voorgaande jaren.

Een woordvoerder van Lelystad geeft aan dat het college totaal niet bezig is met de Sintviering. "Veranderingen zijn niet aan de orde."

Organisator Alois Michielsen van Stichting Activiteiten Dronten laat weten dat alles hetzelfde blijft, inclusief dus Zwarte Piet. "Aan deze traditie in Dronten gaan wij niet tornen."

Op Urk heeft burgemeester Pieter van Maaren eerder dit jaar al via Twitter laten weten dat ook in zijn gemeente niets gaat veranderen.

Een woordvoerder van de gemeente Almere zegt dat het college er "nog geen gedachten over heeft" om iets te wijzigen. Uit een onderzoek van de gemeenteraad onder bijna 1.000 Almeerders blijkt weinig animo om de traditie met Zwarte Pieten aan te passen.

Volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde heeft Zwarte Piet niets te maken met racisme en blijft wat hem betreft alles bij het oude. Dinsdag is er nog wel overleg tussen Gorter en winkeliers over de sintintocht


© omroep flevolandsitemap | disclaimer