Nog geen uitsluitsel over vogelgriep in Dronten

DRONTEN • Zo 23 november 2014 | 13:46 • Zondag 23 november 2014 | 13:46
Het is nog niet bekend of bij de gecontroleerde pluimveebedrijven in Dronten vogelgriep is vastgesteld. Uiterlijk maandag worden de resultaten van de testen bekend gemaakt. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had eerder deze week bij drie pluimveebedrijven in Kamperveen vogelgriep vastgesteld. Daarop werden alle kippen en eenden geruimd. Alle pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer om de getroffen bedrijven zijn gecontroleerd waaronder die in Dronten. Monsters van het pluimvee zijn naar het Veterinair Laboratorium in Lelystad gebracht voor onderzoek.

Staatssecretaris Dijksma heeft nieuwe maatregelen genomen om verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Zo is Nederland opgedeeld in vier pluimveeregio's, waartussen zo min mogelijk contact is. Het blijft verboden om pluimveemest te vervoeren en om nieuw pluimvee aan te voeren naar bedrijven. Transport van eendagskuikens voor de export, pluimvee voor de slacht en eieren naar verpakkingsstations is onder voorwaarden toegestaan.

Binnen de 10 kilometerzones gelden verscherpte maatregelen. Verder blijft de ophokplicht voor vogels van kracht. De maatregelen gelden voor drie weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel