Gemeenteraad Almere blijft OMALA steunen

Flevoland 4 december 2014
Een meerderheid in de Almeerse gemeenteraad wil voorlopig doorgaan met ontwikkelingsmaatschappij OMALA. Dit bedrijf moet voor de gemeenten Almere en Lelystad en de provincie industrieterrein verkopen rondom Lelystad Airport. Tot nu toe is het bedrijf niet succesvol. Er is nog geen grond verkocht terwijl de kosten wel doorlopen. De gemeente heeft 4 miljoen euro in het bedrijf zitten en vreest dat een deel van dat geld nooit terugkomt. GroenLinks en de PVV zijn van mening dat de gemeente moet stoppen met het project.

Een meerderheid van de gemeenteraad wil voor vervolgstappen eerst wachten of er vanuit Den Haag definitief toestemming komt om de luchthaven uit te breiden. Dat besluit wordt begin april verwacht. Mocht er een negatief besluit vallen dan vindt verantwoordelijk wethouder Pol dat het juiste moment om te heroverwegen of er voldoende kansen zijn. Nu uit de constructie stappen zou een afkoopsom kosten voor de gemeente van een half miljoen euro. "Het is beter om nog 4 maanden te wachten", stelt de wethouder.

OMALA beloofde bij de start in 2009 dat er ook winst voor Almere zou zijn op het moment dat het vliegveld er niet zou komen of dat de bouw vertraagd zou zijn. Tot nu toe is dat scenario ook niet uitgekomen. De verliezen bij OMALA worden zoveel mogelijk beperkt door zo min mogelijk personeel in dienst te nemen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer