"Het gaat niet om bezuinigen maar om verbeteren Jeugdzorg"

Flevoland 8 december 2014
Wethouder Winnie Prins
De veranderingen in de jeugdzorg hebben niet als doel om te bezuinigen, maar om de zorg te verbeteren. Dat zegt wethouder Winnie Prins van Zeewolde. De gemeenten zijn vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de jeugdzorg en Prins coördineert die overgang voor Flevoland. Volgens haar zijn de Flevolandse gemeenten er klaar voor, maar is er nog wel de zorg of de gegevens die ze van het Rijk hebben gekregen allemaal kloppen.

Preventie
Toch gaat de overname van de jeugdzorg gepaard met een bezuiniging van 15 tot 25 procent. Volgens Prins is dat haalbaar door meer in te zetten op preventie. Hoe minder problemen uit de hand lopen, hoe minder het kost. Dat moet bereikt worden door een nauwere samenwerking van verschillende instellingen. Een gezin dat hulp nodig heeft krijgt één aanspreekpunt waar een heel team van professionals achter zit.

Verandering
Voor de gezinnen die nu al gebruik maken van zorg brengt deze verandering soms wat spanning met zich mee. Sandra Mol uit Zeewolde heeft een twaalfjarige zoon met PDD-NOS, een vorm van autisme. Zij is bang dat iemand straks zijn of haar visie koste wat het kost wil opleggen. Maar volgens wethouder Winnie Prins mag het gezin zelf aangeven welke hulp nodig is. Alleen wordt dan wel door een professional beoordeeld of die hulp ook echt nodig is.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer