Rijksdienst wil uit pand aan Oostvaardersdijk

Lelystad 14 december 2014
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil weg uit haar pand aan de Oostvaardersdijk in Lelystad. Het liefste voor 1 januari 2016. Het pand kost de Rijksdienst zo'n 800.000 euro per jaar. Daarnaast biedt het gebouw te weinig mogelijkheden om de collectie scheepsarcheologie aan het publiek te laten zien.

Batavialand
De Rijksdienst zet daarom sterk in op het plan Batavialand waarin museum Nieuw Land, de Rijksdienst en de Bataviawerf samenwerken. Een gedeelte van de collectie van de Rijksdienst kan in museum Nieuw Land tentoon worden gesteld. De rest wordt dan opgeslagen in het grotere depot van de Rijksdienst in Rijswijk.
In 2012 werden plannen voor het maritieme themapark Batavialand gepresenteerd. Begin dit jaar werd Peter Verdaasdonk als directeur van de stichting aangesteld.
Grootschalige nieuwbouw is volgens directeur Cees van 't Veen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in eerste instantie niet noodzakelijk voor een succesvolle samenwerking. Zijn voorkeur gaat uit naar inhoudelijke samenwerking voordat plannen voor een groot attractiepark worden uitgewerkt.

Vertrek
Als Batavialand niet van de grond komt overweegt de Rijksdienst helemaal uit Lelystad te vertrekken. Samenwerking wordt dan gezocht met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
In Lelystad heeft de Rijksdienst zo'n 30.000 objecten opgeslagen. Allemaal hebben ze te maken met scheepsarcheologie, zoals delen van oude schepen. Ook worden er scheepswrakken geconserveerd en onderzocht.

Personeel
De ongeveer tien man personeel van de afdeling scheepsarcheologie hoeven niet te vrezen voor hun baan zegt Van 't Veen. Het is niet de bedoeling dat er gedwongen ontslagen vallen bij de Rijksdienst. Personeelsleden blijven of bij de collectie of kunnen op het hoofdkantoor in Amersfoort aan het werk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer