Druk op sociale woningmarkt door asielzoekers

FLEVOLAND • Do 22 januari 2015 | 10:22 • Donderdag 22 januari 2015 | 10:22
Het wordt steeds moeilijker om een sociale huurwoning te vinden. Dat komt omdat steeds meer asielzoekers met een verblijfsstatus een huis moeten krijgen. Dat zeggen de gemeenten in antwoord op vragen van de regionale omroepen en de NOS.

Vorig jaar kwamen er 25.000 asielzoekers naar ons land, tienduizend meer dan het jaar daarvoor. Veel van hen mogen voorlopig blijven en moeten vanuit een asielzoekerscentrum in gewone woningen geplaatst worden. Gemeenten zijn verplicht om een aantal van deze zogenoemde statushouders een woning aan te bieden. Dat zorgt voor een grote vraag naar sociale huurwoningen, terwijl er ook voor gewone burgers al een lange wachtlijst bestaat.

Almere heeft te weinig huizen om deze mensen op te vangen. Vorig jaar heeft de gemeente 80 asielzoekers met een verblijfsvergunning te weinig geplaatst. Door het toenemende aantal loopt dit tekort in 2015 snel op. De gemeente heeft dus een probleem, want de wachttijd voor een goedkope huurwoning is nu al 6 jaar.

Almere en Urk kwamen al woningen te kort. Door de toename denkt ook Zeewolde volgend jaar in de problemen te komen. "Als we in Zeewolde veel gezinnen moeten plaatsen, is het minder moeilijk dan wanneer de personen allemaal individuele huisvesting nodig hebben. Steeds vaker gaat het om (jonge) alleenstaande mannen. Daar zijn geen woningen voor, terwijl tegelijkertijd ook autochtone jongeren om dat soort goedkopere huizen vragen."

De regionale omroepen en de NOS benaderden alle 393 gemeenten. Daarvan hebben er 325 meegedaan.



Klik hier voor alle cijfers per gemeente

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel