Automonteur had geen alcoholslot mogen krijgen

Almere 4 maart 2015
Blaasapparaat van de politie
Een automonteur uit Almere had geen alcoholslot mogen krijgen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, nadat hij met drank op had gereden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het CBR heeft niet voldoende rekening gehouden met zijn werkzaamheden als automonteur.

De zaak van de Almeerder werd door de Raad van State als testcase gebruikt om het alcoholslotprogramma onder de loep te nemen. Volgens de Raad van State is de wetgeving te algemeen en wordt er onvoldoende rekening gehouden met individuele omstandigheden. Zo moet de automonteur voor zijn werk in meerdere auto's rijden en is het onmogelijk om op al die auto's een slot te zetten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld buschauffeurs.

De Raad van State erkent dat het belangrijk is om een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer terug te dringen, maar stelt dat wel moet worden gekeken in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Voorlopig kan het CBR door deze uitspraak geen alcoholslot meer opleggen. Het programma kan in de toekomst terugkeren, maar dan moet de regeling eerst worden aangepast.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer