Oostvaardersplassen: meer afschot dan vorig jaar

Flevoland 11 maart 2015
Oostvaardersplassen: meer afschot dan vorig jaar
Staatsbosbeheer heeft in februari al meer grote grazers in de Oostvaardersplassen afgeschoten dan in de hele winterperiode van vorig jaar. Bijna 400 dieren werden vorige maand afgeschoten, omdat ze in een slechte conditie waren.

Het gaat vooral om edelherten en konikpaarden. In totaal werden er deze winter tot nu toe bijna 550 grote grazers afgeschoten. Ter vergelijking, vorig jaar werden er in de hele winterperiode nog geen 200 dieren afgeschoten. Dat was door de zachte winter een laagterecord. Deze winter waren de nachten volgens Staatsbosbeheer een stuk kouder en daardoor hebben meer jonge dieren het niet gered.

Staatsbosbeheer schiet de dieren af in opdracht van de overheid, om onnodig lijden te voorkomen. In het natuurgebied tussen Lelystad en Almere leven bijna 5000 grote grazers. De leefomstandigheden van de dieren zijn al jaren onderwerp van discussie. Deze week wordt een nieuw beheerplan voor het gebied verwacht van het Ministerie van Economische Zaken en Milieu. Daarin staat hoe er in de toekomst met de grote grazers moet worden omgegaan.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer