Lokale kandidaten scoren goed

Flevoland 20 maart 2015
De officiële einduitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap wordt komende maandag bekendgemaakt. Toch vallen in de nu al bekende uitslagen van Urk, Noordoostpolder, Zeewolde en Lelystad al enkele resultaten op.

In alle gemeenten hebben lokale kandidaten vaak meer stemmen getrokken dan de lijsttrekker. Dat gebeurde bij D66 met de nummer 3 Paul Vermeulen, die lijsttrekker Michiel Rijsberman voorbij ging. Bij het CDA gebeurde hetzelfde voor Marianne Luyer met Wobbe Bouma in Noordoostpolder, Johan van Slooten op Urk en Koos Hopster in Zeewolde.
Bij de ChristenUnie kreeg Urker Louwe Post ruim vijf keer meer stemmen dan lijsttrekker Roelof Siepel.

Op Urk kregen de uit de gemeenteraadsfractie verstoten SGP'ers Jan Sinke en Willard Woord naar verhouding veel stemmen. Bij het waterschap heeft de eerste en enige vrouw op de SGP lijst, Co van den Heuvel, het tot nu toe goed gedaan. Zij kreeg op Urk op twee na de meeste stemmen, wat kansen opent voor een voorkeurszetel.

Bij de PVV heeft de nummer 8 Bianca Boutkan in alle tot nu toe bekende gemeenten meer stemmen dan haar vader Willem op nummer 4.Daarmee lijkt zij hard op weg naar een plekje in de statenfractie.

Lijsttrekker Chris Jansen kreeg in Lelystad in zijn eentje 2.915 stemmen. Dat zijn er bijna 300 meer dan de PvdA in de provinciehoofdstad veroverde, eens een groot rood bolwerk.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer