Miljoen kuikens geboren tijdens paasweek

ZEEWOLDE • Wo 25 maart 2015 | 12:42 • Woensdag 25 maart 2015 | 12:42
Het is Pasen, de tijd van eieren en kuikentjes. Ze staan voor het begin van de lente en het ei wordt traditioneel gezien als het symbool van wedergeboorte. Nederland produceert 10 miljard eieren per jaar, waarvan we er 3 miljard in Nederland consumeren. De rest is voor export. Om al die eieren te leggen zijn 30 miljoen leghennen nodig.

In Zeewolde staat de grootste broederij van Europa. Jaarlijks rollen daar meer dan 31 miljoen kuikens van de band, die opgroeien tot leghen. Broederij Verbeek heeft de grootte van twee voetbalvelden. In broedmachines liggen permanent 4 miljoen eieren in verschillende stadia van het broedproces.

Vier keer per week komen er 300.000 kuikens uit hun ei gekropen. De helft van deze kuikens zijn hanen en zij halen het eind van de dag niet. Ze worden vergast en dienen als voer voor andere dieren, zoals slangen. De andere helft groeit op tot leghen. Die leven dan bijna twee jaar en produceren gemiddeld 500 eieren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel