Vogelwacht gaat door met protesteren tegen vliegveld

Lelystad 30 maart 2015
Vogelwacht gaat door met protesteren tegen vliegveld
Hoewel de uitbreiding van Lelystad Airport dinsdag officieel bekend wordt gemaakt, gaat de Vogel- en Natuurwacht Zuid Flevoland door met protesteren. De organisatie vreest voor het leven van duizenden ganzen in de Oostvaardersplassen als het vliegveld groeit.

Om de dieren te beschermen, gaat de Vogel- en Natuurwacht bezwaar indienen tegen elke vergunning of ontheffing die wordt aangevraagd. Volgens de Vogel- en Natuurwacht is op basis van verkeerde cijfers groen licht gegeven voor de uitbreiding van het vliegveld. Zo zouden er veel meer vogels, en met name ganzen, in de Oostvaardersplassen leven dan er staat vermeld in het milieueffectrapport. Dat betekent volgens de organisatie dat er veel meer kans is op botsingen tussen ganzen en vliegtuigen dan nu wordt geschat.

Daarnaast vreest de vogelwacht voor de ruiming van duizenden ganzen. Zo geldt er rondom Schiphol een 20-kilometerzone voor ganzen. Binnen deze zone worden ganzen gedood omdat ze een gevaar vormen voor de veiligheid in het luchtruim. De Oostvaardersplassen liggen binnen 20 kilometer van vliegveld Lelystad en daar leven volgens de vogelwacht zo'n 50.000 ganzen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer