Werkzaamheden A6 en A1 in volle gang

Almere 1 april 2015
Wie tussen Almere en Amsterdam reist zal het niet ontgaan zijn. De wegwerkzaamheden aan de A6 en A1. Er komt 63 kilometer extra asfalt bij. Naast de extra rijbanen moeten er zo’n 100 viaducten worden aangepast, komt er een aquaduct bij Diemen, en komt er een nieuwe spoorbrug voor het treinverkeer. Rijkswaterstaat zegt dat het werk op schema ligt.

Hollandse Brug

Bij Almere schiet het werk aan de tweede Hollandse Brug al aardig op. De eerste liggende delen zijn inmiddels geplaatst. De verwachting is dat de brug eind dit jaar af is. Het duurt dan nog wel even voordat er ook verkeer overheen kan rijden. De rijbanen worden namelijk pas later aangelegd.

De tweede Hollandse Brug zal overigens iets smaller zijn dan de huidige brug. Op de nieuwe brug komen de rijbanen richting Lelystad te liggen, op de oude die richting Amsterdam plus twee wisselstroken.

Blauwe Torens

Even verderop langs de A6 staan opvallende blauwe torens van staal. Het is één van de vragen die ze bij Rijkswaterstaat het vaakst krijgen. Waar zijn die voor? Het antwoord: tijdelijke ondersteuning voor een nieuwe spoorbrug.

De brug wordt 50 meter hoog en 255 meter lang. Die 255 meter wordt overbrugt zonder gebruik te maken van tussenpilaren. En dat maakt de spoorbrug volgens Rijkswaterstaat uniek. Daardoor is er namelijk veel ruimte om onder de brug rijbanen aan te leggen. Van de blauwe torens die nu als hulpmiddel dienen is straks niks terug te zien.Aquaduct

Bij Muiden wordt hard gewerkt aan een nieuw aquaduct. Verkeer gaat straks onder de Vecht door, in plaats van eroverheen. De A1 komt daarbij op een andere plek te liggen. Iets verder van Muiden af. De huidige weg zal worden afgebroken.

Nog jaren werk

Het zal nog jaren duren voordat alle werkzaamheden af zijn. Maar onderdelen van de nieuwe weg worden al wel voor die tijd in gebruik genomen. Zo moet halverwege volgend jaar het verkeer al door het aquaduct kunnen rijden.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer