Franc Weerwind nieuwe burgemeester Almere

Almere 11 juni 2015
Franc Weerwind nieuwe burgemeester Almere
D66'er Franc Weerwind wordt de nieuwe burgemeester van Almere. De vertrouwenscommissie heeft de huidige burgemeester van Velsen donderdagavond voorgedragen aan de gemeenteraad. Van de 39 raadsleden stemden 36 voor. De minister van Binnenlandse Zaken moet de voordracht nog goedkeuren. Weerwind bevestigde donderdagavond zijn voordracht in het stadhuis van Velsen. Daar was een raadsvergadering gaande.

De 50-jarige Weerwind zal Annemarie Jorritsma opvolgen, die voor de VVD naar de Eerste Kamer gaat. Ze is twaalf jaar burgemeester van Almere geweest. Weerwind is zes jaar burgemeester van de gemeente Velsen in Noord-Holland. Daarvoor was hij burgemeester in Niedorp. Jorritsma laat in een eerste reactie weten dat ze Weerwind via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kent als een 'leuke vent'. Weerwind is getrouwd en heeft twee kinderen.

De burgemeesterspost van Almere is vanaf 18 augustus beschikbaar. Weerwind gaat bruto bijna 10.000 per maand verdienen. Dit salaris is gebaseerd op het aantal inwoners van Almere.

Eerder was er door de vertrouwenscommissie een profielschets opgesteld voor de nieuwe burgemeester. Daaruit kwam naar voren dat de nieuwe burgemeester een boegbeeld moet zijn, natuurlijk gezag moet hebben en een netwerk mee moet brengen waar de stad wat aan heeft.

Ook is er een internetpeiling gehouden onder 2.600 mensen. Zij gaven aan dat de volgende burgemeester van Almere zich vooral sterk moet maken voor de veiligheid in de stad.

Veertien kandidaten solliciteerden op de vrijgekomen post in Almere, toen Annemarie Jorritsma aankondigde te stoppen. Onder hen waren vier PvdA-leden, een PVV'er, een D66'er, een SP-lid en twee VVD'ers. Van één kandidaat is de signatuur onbekend.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer