Uitzonderlijke brief van griffier over Floriade

Almere 16 juni 2015
Griffier Jan Dirk Pruim
Griffier Jan Dirk Pruim vraagt in een brief aan de fractievoorzitters van de Almeerse gemeenteraad om zorgvuldigheid bij het aanstaande besluit over de Floriade 2022. De raad beslist de komende weken of er groen licht wordt gegeven voor de verdere ontwikkeling.

Een dergelijke brief is zeer ongebruikelijk, aangezien de griffier van de gemeenteraad zich vrijwel altijd op de achtergrond houdt. In zijn brief benoemt Jan Dirk Pruim dit ook door aan te geven dat hij zich realiseert dat hij "hiermee op - en wellicht volgens sommigen zelfs over - de grens van ambtelijke advisering treedt."

Zorgvuldig besluit
Pruim zegt dat het voor het aanzien van de lokale politiek erg belangrijk is dat er een zorgvuldig besluit wordt genomen. Hij geeft aan dat grote projecten zoals de Floriade lastig door de gemeenteraad zijn te controleren. Hij noemt de ervaringen met het mislukte sportproject Omniworld als voorbeeld.

Volgens Pruim is het verleidelijk om bij een groot project te kiezen voor de eenvoudigste oplossing, namelijk niets zeggen. Dit omdat de verantwoordelijken van nu in 2023 toch al zijn verdwenen. De griffier hamert erop dat juist nu raadsleden verantwoordelijkheid moeten nemen.

Volggroep instellen
Als voorbeeld noemt hij het instellen van een volggroep, die de komende jaren het project nauwlettend in de gaten moet houden en aan de bel kan trekken.

Pruim benadrukt dat het hem niet zozeer om de Floriade zelf is te doen, maar vooral om het aanzien van de politiek. Als er onzorgvuldig met een miljoenenproject zoals de Floriade wordt omgegaan dan loopt dat aanzien grote schade op, zo vreest hij.

Vinger op zere plek
Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV is blij met de brief van Pruim. Volgens hem legt de griffier de vinger op de zere plek. Het stoort Van Dijk al langer dat een aantal fracties kritiekloos achter het college aanhobbelt. VVD, PvdA en Leefbaar Almere nemen het signaal serieus maar zeggen dat ze zich er al bewust van waren dat er een zorgvuldig besluit moet komen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer