Minister: geen uitzondering voor woningcorporaties

Flevoland 26 juni 2015
Flevolandse woningcorporaties moeten vanaf 1 juli voor 95% voldoen aan de zogeheten passendheidsnorm. Dat heeft minister Blok voor Wonen en Rijksdienst per brief laten weten.

De Flevolandse corporaties hadden gevraagd om een uitzonderingspositie op de nieuwe norm, waarbij corporaties verplicht worden om woningzoekenden met recht op huurtoeslag in beter betaalbare woningen te huisvesten. Zo worden de uitgaven aan huurtoeslag beperkt. De Flevolandse corporaties wilden maar voor 75% voldoen aan de norm, omdat het woningaanbod in de provincie volgens hen moderner en duurder is dan in andere regio's. Door de maatregel krijgen woningzoekenden met lage inkomens steeds minder keuze en wordt de wachtlijst dus langer, zo verwachtten de corporaties.

De minister is het daar niet mee eens. Volgens hem is het aantal mensen met een sociaal minimum inkomen in Flevoland niet hoger dan elders en moeten er dus voldoende woningen beschikbaar zijn. De gemiddelde huur is iets hoger dan in de rest van Nederland, maar volgens Blok kan dat omgebogen worden door de huur van vrijkomende woningen te verlagen voor mensen met een minimuminkomen en die juist te verhogen voor mensen die niet in aanmerking komen voor huurtoeslag.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer