Grote zorgen over korting op bijstand

Flevoland 30 juni 2015
Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de zogeheten 'kostendelersnorm'. Dat is een term voor de manier waarop wordt berekend hoeveel bijstand mensen ontvangen. Het gevolg is dat huishoudens die leven van de bijstand in de meeste gevallen een korting krijgen tussen de 100 en 300 euro netto per maand.

De kostendelersnorm houdt in dat er wordt gekeken hoeveel volwassenen er in één huis wonen. Aan de hand daarvan wordt een korting gegeven op de bijstand. Als reden geeft de landelijke overheid dat mensen die in één huis wonen bijvoorbeeld het eten en drinken of de huur delen.

De nieuwe regeling is ingegaan op 1 januari maar mensen die tot eind 2014 ook al bijstand ontvingen, hebben tot 1 juli uitstel gekregen. In de praktijk zijn dat de meeste mensen die leven van de bijstand. In heel Flevoland krijgen ruim 1600 mensen vanaf woensdag met de kostendelersnorm te maken.

Er zijn uitzonderingen op de regel. Zo tellen jongeren tot 21 jaar niet mee voor de kostendelersnorm. Datzelfde geldt voor kamerhuurders met een commercieel huurcontract. Ook studenten die recht op een studiefinanciering hebben of een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen, zijn uitgezonderd.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer