Kritiek op plannen Plasterk voor rekenkamers

Flevoland 22 juli 2015
Kritiek op plannen Plasterk voor rekenkamers
Het plan van minister Plasterk om gemeentelijke rekenkamers te professionaliseren kan rekenen op kritiek vanuit Flevoland. Plasterk wil niet dat raadsleden nog langer lid zijn van een rekenkamer. Een rekenkamer onderzoekt geregeld belangrijke dossiers die spelen.

In sommige gemeenten bestaat de rekenkamer uit externe deskundigen. In andere, zoals Almere, zijn het raadsleden die het werk doen. Een slager die zijn eigen vlees keurt, zegt Plasterk. Maar daar zijn de Almeerse raadsleden het niet mee eens. Volgens Jerzy Soetekouw (raadslid en vice-voorzitter van de rekenkamer) is de Almeerse rekenkamer wel degelijk kritisch.

Opvallend genoeg krijgt Almere bijval uit Lelystad, waar juist gewerkt wordt met een rekenkamer zonder raadsleden. "Er zit een gevaar in. Het gevaar is dat je zo los staat van de gemeenteraad dat je niet meer doet waar de mensen in de raad behoefte aan hebben. Dan vermaak je jezelf kostelijk. Maar waar doe je het voor?" zegt Robert Douma, de voorzitter van de Lelystadse rekenkamer.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer