Papier van waterplanten nog niet haalbaar

Almere 2 augustus 2015
Papier maken van overbodige waterplanten. De gemeente Almere zegt het sinds kort te doen. Maar de waarheid blijkt wat minder mooi te zijn dan de gemeente doet voorkomen.

Een bezoek aan de fabriek waar geëxperimenteerd wordt met de waterplanten leert dat het slechts gaat om kleine hoeveelheden waterplanten die in normaal papier verwerkt worden. “Wat moet je er dan bij voorstellen. Tussen de vijf en tien procent waterplanten wordt toegevoegd aan papierpulp”, zegt Harm Jan Thiewes van Millvision.

Het papier is dan ook grotendeels wit en bevat kleine groene streepjes waterplant. Op het eerste gezicht niet heel praktisch, maar volgens Millvision is er wel degelijk vraag naar. Dit omdat veel bedrijven en gemeenten een groen en duurzaam imago willen hebben.

Dat groene image kost wel wat. Want voordat de waterplanten verwerkt kunnen worden moeten ze worden uitgestrooid om te drogen. Ze worden dan ook nog eens in een fabriek fijngemalen voordat ze op transport naar de papierfabriek kunnen. Het papier met de waterplanten is daardoor op dit moment juist minder milieuvriendelijk dan gewoon papier.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer