Pilot: briefadres voor mensen zonder vaste verblijfplaats

Almere 26 augustus 2015
Almere doet mee in een pilot om mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats tegemoet te komen bij het aanvragen van een briefadres. Zonder briefadres is het onmogelijk om gebruik te maken van basisvoorzieningen als een uitkering of een verzekering.

De Gemeentelijke Ombudsman Arre Zuurmond zegt een stijgend aantal klachten uit Almere te hebben gekregen van mensen die het maar niet lukt om een briefadres aan te vragen. Zo zwierf een moeder met drie kinderen maandenlang van logeeradres naar logeeradres zonder verzekerd te zijn. In totaal zijn er zes soortgelijke gevallen in Almere bekend bij de ombudsman.

Achterstand
Uit een gesprek tussen Zuurmond en de gemeente bleek dat de afdelingen Sociale Zaken en Burgerzaken met een achterstand in de behandeling van aanvragen kampten. Ook wezen zij aanvragen vaak zonder goede onderbouwing af.

Angst
Een ander groot probleem is dat sommige aanvragers niet willen aangeven waar zij daadwerkelijk verblijven uit angst dat zij op dat adres worden ingeschreven. Dit kan financiële gevolgen hebben voor de hoofdbewoner. De wet kent geen uitzonderingsgevallen.

Voorwaarden
Omdat Zuurmond de wetgeving op dit gebied graag veranderd ziet, wordt er een pilot gestart. Onder strikte voorwaarden moet het mogelijk worden om een briefadres aan te vragen op een tijdelijk adres zonder dat de hoofdbewoner hier last van krijgt.

De proef wordt in samenwerking met de gemeenten Amsterdam en Zaanstad, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken uitgevoerd.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer