Kijk hier live mee naar het debat over het AZC

ZEEWOLDE • Do 3 september 2015 | 14:02 • Donderdag 3 september 2015 | 14:02
De gemeenteraad van Zeewolde gaat vanavond vanaf 20:00 uur debatteren over het realiseren van een Asielzoekers Centrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil een centrum voor 900 mensen met de mogelijkheid later uit te breiden naar 1500. Het college wil akkoord gaan met het aantal van 900, maar niet met een eventuele uitbreiding naar 1500 mensen. Daarnaast ligt er ook een maximumaantal asielzoekers van 600 als optie op tafel. Volg het allemaal live:




Insprekers
In totaal hebben zich 13 mensen aangemeld om donderdagavond in te spreken. De gemeente Zeewolde laat weten dat er maximaal vijf minuten spreektijd per persoon beschikbaar is. Onder de insprekers zijn de Tweede Kamerleden Geert Wilders (PVV) en Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk/Denk). Ook gaat een vertegenwoordiger van de Protestantse Kerk Zeewolde inspreken en iemand namens het bedrijfsleven. Ook een bestuurslid van het COA gaat de gemeenteraad toespreken.

Geen besluit
Hoewel de gemeenteraad donderdag over het onderwerp spreekt, wordt er niet gestemd. Het is namelijk het college van burgemeester en wethouders dat uiteindelijk over deze kwestie de knoop doorhakt. Dat college heeft al aangegeven de komst van het asielzoekerscentrum mogelijk te willen maken. Maar omdat het een onderwerp is dat veel emoties losmaakt, wordt de raad wel gevraagd zijn mening te geven.

Hoeveel
Van de partijen in de gemeenteraad is een meerderheid voor de komst van het azc. Alleen coalitiepartij VVD was eerder tegen. Het lijkt dan ook niet zozeer de vraag of het centrum er komt, maar hoe groot het gaat worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel