CdK Verbeek: plan rechtbank 'onverteerbaar'

Lelystad 7 september 2015
Provinciale Staten tegen uitkleden rechtbank
Commissaris van de Koning Leen Verbeek vindt het 'onverteerbaar' dat de president van de rechtbank Midden-Nederland afspraken uit 2013 schendt, waarin een volwaardige rechtbank in Flevoland is toegezegd. Dat schrijft hij in een brief aan de Raad voor de Rechtspraak, die ook is verstuurd aan het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer.

In felle bewoordingen bekritiseert de CdK het voorgenomen besluit van de Raad om de rechtbank Lelystad de komende jaren grotendeels uit te kleden en te verplaatsen naar Utrecht. Volgens Verbeek heeft rechtbankpresident Herco Uniken Venema in gesprekken in 2013 een volwaardige rechtbank beloofd en is het 'onverteerbaar dat de Raad voor de Rechtspraak hiermee op deze wijze een zeer onbetrouwbaar imago heeft verkregen'.

Verbeek 'verlangt' van de Raad dat er in Lelystad een volledige kamer in stand blijft, waar Flevolanders in hun eigen provincie terecht kunnen. De CdK vindt het 'niet opportuun' dat Raad zich inlaat met de discussie of op termijn de rechtbank van de provinciehoofdstad Lelystad naar Almere moet worden verplaatst.

Eerder op maandag noemden de voltallige Provinciale Staten het plan 'onacceptabel'. Ook de Staten stellen dat het plan in strijd is met afspraken uit 2012 over een rechtbank in Lelystad, die zijn bekrachtigd door toenmalig minister Ivo Opstelten.

De Staten vinden het plan slecht onderbouwd, omdat niet duidelijk is wat leegstand van de rechtbank Lelystad gaat kosten. De business case van het plan is onvolledig, aldus de fracties. Daarnaast hekelen de Staten de procedure, doordat de Raad voor de Rechtspraak dinsdag al een definitief besluit wil nemen maar pas afgelopen donderdag met de regio in gesprek is gegaan.

Ook de NVVR, de vakvereniging voor rechters en officieren van justitie, is het niet eens met het plan. De vereniging vindt dat de besluitvorming niet zorgvuldig verloopt en eist uitstel van het besluit.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer