Besluit college: 600 asielzoekers azc

Zeewolde 8 september 2015
College Zeewolde neemt besluit over azc
De gemeente Zeewolde gaat aan 600 vluchtelingen onderdak bieden in het nieuwe asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde. Dat heeft burgemeester Gerrit Jan Gorter dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Binnen het college van b en w was verdeeldheid of er onderdak geboden moest worden aan 600 of 900 asielzoekers. Volgens de burgemeester is nu gekozen voor 600 omdat daarvoor genoeg draagvlak is. Hij sluit niet uit dat er over een paar jaar uitgebreid wordt naar 900 mits daarvoor genoeg steun is binnen de raad en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de uitbreiding kan waarmaken.

Overigens had het COA gevraagd om onderdak te bieden aan 900 asielzoekers met de mogelijkheid om uit te breiden naar 1500. De burgemeester zegt dat het COA toch blij is met de toezegging van 600 plekken.

Voordat het centrum er komt, moet het COA een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Daarop kunnen nog bezwaren worden ingediend.

Vorige week vergaderde de gemeenteraad van Zeewolde over het azc. De vergadering trok landelijke aandacht omdat de Tweede Kamerleden Geert Wilders en Tunahan Kuzu kwamen inspreken. Burgemeester Gerrit Jan Gorter heeft zich weinig aangetrokken van PVV-leider Wilders. "U zult begrijpen dat ik mijn oren vooral laat hangen naar de Zeewoldenaren", zei Gorter.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer