Gemeente zoekt naar alternatieven voor sociale woningmarkt

Almere 28 september 2015
Almere kijkt of gemeentelijke gebouwen zo aangepast kunnen worden, dat er sociale huurwoningen van gemaakt kunnen worden. Naast reguliere woningzoekenden kunnen de woningen ook toegewezen worden aan vluchtelingen met een verblijfsstatus. De maatregelen zijn nodig om de druk op de sociale woningmarkt te verminderen.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouder op vragen van D66. Ook worden de mogelijkheden overwogen om commercieel vastgoed, zoals kantoren om te vormen tot woonruimtes. Daarnaast zouden meerdere jonge statushouders in één woning geplaatst kunnen worden.

De gemeente Almere is dringend op zoek naar goedkope huurwoningen omdat nog 340 asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest moeten worden. Omdat het vaak om alleenstaanden gaat, hebben ze een woning nodig met een lage huur. Almere heeft daar een groot tekort aan. De wachttijd voor een goedkope huurwoning is daarom met maanden opgelopen. Die wachttijd was al vijf tot zeven jaar.

Het Rijk bepaalt per gemeente voor hoeveel statushouders een huurwoning geregeld moet worden. Het is het tweede jaar op rij dat Almere niet aan die vraag kan voldoen. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer