Almere wil 6 eigen panden slopen en 10 verkopen

Almere 4 oktober 2015
Stadhuis Almere
De gemeente Almere wil de komende jaren tien gebouwen verkopen en zes gemeentelijke panden slopen. Dat blijkt uit het Meerjaren Perspectief Vastgoed 2016 - 2019.

De gemeente bezit 335 gebouwen. Daarvan staat 4,4% leeg. Voor die panden worden nieuwe huurders gezocht. Verhuur vindt bijvoorbeeld plaats aan kinderdagverblijven. Ook de eigen wijkteams worden daarin ondergebracht. Als de gemeente leegstaande gebouwen niet meer nodig heeft, gaan ze in de verkoop.

Verkoop
Daarvoor blijkt deels belangstelling te zijn. Zo is de verkoop van de bibliotheek in Almere Haven bijna rond. Aan wie is nog onbekend. De bibliotheek zelf verhuist naar het nieuwe cultuurcentrum Corrosia in Haven.

Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om lege gebouwen om te vormen naar woonruimte. Er is namelijjk een aanzienlijke vraag naar tijdelijke woonruimte en woningen voor bijzondere doelgroepen. Zo is er op het gebouw aan Walt Disney Plantsoen 88 en Boterbloemweg 1 een bod uitgebracht voor het realiseren van zorgwoningen.

Kantorenmarkt
Op de langere termijn hoopt Almere ook kopers te vinden voor kantoorpand Het Alnovum en het kantoorpand aan Louis Armstrongweg 90. Beiden worden momenteel deels verhuurd. De verkoop en de verhuur van deze gebouwen gaat gezien de huidige kantorenmarkt moeizaam. De kantorenleegstand in de stad bedraagt bijna 30 procent. Overigens komt ook het pand De Aardbei achter het stadhuis vanaf 2016 geheel leeg door het vertrek van de huurders.

Sloop
Gebouwen worden gesloopt als ze niet meer verhuurd of verkocht kunnen worden. Dit geldt voor een aantal tijdelijke panden voor onderwijshuisvesting. Omdat het aantal leerlingen in Almere afneemt, zijn deze gebouwen niet meer nodig en kunnen ze worden gesloopt. Zo staat aan de Odeonstraat een schoolgebouw leeg. De gemeente schat daarvan in dat de kans op verhuur nihil is.

Verder wordt op langere termijn het gebouw aan Lierstraat 13 in 2017 verwijderd omdat het in een zeer slechte staat verkeert. Dit pand wordt momenteel nog wel verhuurd. Het Nautilus College, een school voor speciaal onderwijs, heeft het in gebruik.

Sloop- en verkooplijst
Wil je zien of een gemeentelijk gebouw bij jou in de buurt op de sloop- en verkooplijst van de gemeente staat, kijk dan in deze volledige lijst.

bijlagen:

© omroep flevolandsitemap | disclaimer