Kasteel in handen van pretpark WitchWorld

Almere 22 oktober 2015
Kasteel Almere in handen van pretpark Witchworld
Trol Knurt, boegbeeld van Witchworld
Het kasteel van Almere, de ruïne langs de A6, moet worden omgetoverd tot pretpark WitchWorld. Het kasteel is nu verkocht aan WitchWorld, dat bevestigt de eigenaar van het kasteel Gravin BV. Er is een principeakkoord bereikt. De verwachting is dat tussen nu en half november het contract getekend wordt.

Volgens Het Financieele Dagblad is met de verkoop van het kasteel naast het toekomstige Floriadeterrein zo'n twintig miljoen euro gemoeid. Gravin BV wil dit niet bevestigen. WitchWorld berekende eerder dat er 80 miljoen euro nodig is om het pretpark met heksen en trollen te bouwen. Om dat bedrag bijeen te krijgen zou WitchWorld op zoek zijn naar investeerders, banken en subsidies.

Rabobank Almere zegt in Het Financieele Dagblad dat WitchWorld een niet te missen boegbeeld voor Almere is, waar ook Amsterdam veel interesse in heeft. Als de financiering rond is, kan het park na twee tot drie jaar openen, aldus de bank. Eigenaar Ton Theunis van WitchWorld wil niet op het nieuws reageren.

Zweden

Het idee voor het sprookjespark stamt uit 2009. Ton Theunis wilde toen op een stuk grond in het zuiden van Zweden een sprookjesbos ontwikkelen waar trollen, heksen en magie de hoofdrol spelen. Zweden haakte af en WitchWorld verhuisde naar Almere.

Ton Theunis liet zijn oog in 2013 vallen op Kasteel Almere. Hij wil daar een pretpark bouwen wat jaarlijks 840.000 bezoekers zou moeten trekken. Ook zou het honderden banen opleveren. Theunis wil het kasteel afbouwen in middeleeuwse stijl. In de toren moeten attracties worden gebouwd.

De eerste paal

Het plan voor Kasteel Almere is al bijna twintig jaar oud. De eerste paal werd in het jaar 2000 geslagen maar uiteindelijk kwam de bouw in 2002 stil te liggen.

Sinds die tijd heeft het kasteel meerdere eigenaren gehad en zijn er verschillende initiatieven geweest. Zo zou het kasteel een hotel moeten worden met restaurant en een trouwlocatie. Ook zou speelgoedfabrikant Playmobil een themapark op die plek willen bouwen.

Uiteindelijk kwam het gebouw in 2006 in handen van Gravin BV. Naast een hotel en restaurant wilde de ontwikkelaar ook zorgwoningen bij het kasteel bouwen. Daar stak de gemeenteraad een stokje voor. Sindsdien is er niks meer gebeurd.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer