Zorgen over identiteit regionale omroepen

Flevoland 12 november 2015
De redactieraden van de 13 regionale omroepen, waaronder Omroep Flevoland, maken zich grote zorgen over de toekomstige regionale identiteit . Dat schrijven de raden aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de brief is de aangekondigde reorganisatie van de regionale omroepen. Die is nodig omdat zij 17 miljoen euro moeten bezuinigen. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker bepaald.

De omroepen gaan vanaf 2017 intensiever samenwerken en bepaalde zaken, zoals de administratie en techniek, in de gezamenlijkheid doen. De redactieraden zeggen dat borging van de regionale identiteit tot op heden nog niet goed is geregeld: "centrale programmatische aansturing ligt op de loer, waardoor de kern van de regionale omroep, de inhoudelijke keuzes dicht bij de burger, verloren dreigt te gaan".

Dekker heeft aangegeven dat de regionale redacties zelf vorm en inhoud moeten kunnen bepalen. Om dat te realiseren, moet er volgens de redactieraden aan drie voorwaarden worden voldaan. Zo willen ze vastgelegd zien dat ze de benoeming van de hoofdredacteur in de regio gebeurt. Met daarin een belangrijke rol voor de redactieraad. Verder wordt gepleit voor een redactiestatuut, met daarin afspraken over onafhankelijke journalistiek, dat door elke redactie afzonderlijk moet worden goedgekeurd.

De Tweede Kamer praat maandag 16 november over de toekomst van de regionale omroepen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer