'Almeers onderwijs goed voorbereid op radicalisering leerling'

Almere 3 december 2015
'Almeers onderwijs goed voorbereid op radicalisering leerling'
De Almeerse scholen voor voortgezet onderwijs en roc's zeggen genoeg kennis in huis te hebben om radicalisering onder leerlingen te herkennen. Dat blijkt uit een rondgang langs de scholen door Omroep Flevoland.

Het merendeel van de scholen heeft docenten maatschappijleer of burgerschap extra cursussen laten volgen over dit onderwerp. Docenten leren hoe je radicalisering herkent, hoe je dan moet handelen en hoe je het onderwerp bespreekbaar maakt in de klas. Het onderwijspersoneel van de scholen die aangesloten zijn bij de Almeerse Scholengroep, waaronder Echnaton en De Meergronden, heeft deze cursus via de gemeente Almere gevolgd.

Gemeenteraad
De Almeerse gemeenteraad bespreekt donderdagavond wat er binnen onderwijsinstellingen ondernomen wordt om vroegtijdig radicalisering te ontdekken. Dat gebeurt op initiatief van de PVV. Aanleiding voor de bespreking is de aanhouding van een 18-jarige Almeerder eerder dit jaar. Hij wilde zich aansluiten bij IS in Syrië, maar werd in Bulgarije aangehouden. De Almeerder is oud-leerling van het Baken Park Lyceum. Ook blijkt uit onderzoek van de Tweede Kamer dat het onderwijs graag meer ondersteuning van de lokale autoriteiten zou krijgen.

Convenant
De schooldirecteuren laten weten zich goed gesteund te voelen door de gemeente Almere en de wijkagenten. Alle scholen hebben zich verbonden aan een veiligheidsconvenant. Drie keer per jaar spreken de schooldirecteuren samen met politie, gemeente en openbaar ministerie over veiligheidsonderwerpen. Radicalisme is een van die onderwerpen.

Luisteren
Volgens een van de directeuren is radicalisering een 'complex en veelzijdige kwestie'. Het is de taak van het onderwijs om leerlingen op te leiden tot burgers die de democratie omarmen. Een andere directeur stelt dat het vooral van belang is om leerlingen het gevoel te geven dat er naar ze geluisterd wordt en dat je ze leert zich te verplaatsen in een ander.

Terroristische aanslagen

De aanslagen in Parijs, Ankara en Beiroet werden op veel scholen aangegrepen om te discussiëren tijdens de lessen maatschappijleer. Leerlingen op het Helen Parkhurst konden meedoen aan het project 'De opkomst van de Islamitische Staat'. Mavo-leerlingen konden een week lang een simulatie doen van de VN-veiligheidsraad.

Vermoedens
Een aantal schooldirecteuren geeft aan dat bij een vermoeden van radicalisering, zij direct contact met de wijkagent zoeken. Op één van de mbo-scholen in Almere ontstond eerder dit jaar het vermoeden dat een leerling radicaliseerde, maar na enkele gesprekken bleek dit niet het geval. Alle andere schooldirecteuren benadrukken dat er op hun school nooit vermoedens van radicalisme zijn geweest. Eén school zegt dat er zeer waarschijnlijk nooit sprake van radicalisering zal zijn, omdat het klimaat er niet naar is.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer