Gemeente financieel garant voor school AZC

Zeewolde 17 december 2015
De gemeente Zeewolde stelt zich garant voor eventuele extra kosten van de nieuwe basisschool op het asielzoekerscentrum. Dat is vastgelegd in een convenant met het Schoolbestuur voor openbaar basisonderwijs in Zeewolde, SSBZ. Het bestuur kan daardoor snel aan de slag met het opzetten van de school op het terrein van het AZC.

Vooral in het begin is er voor het schoolbestuur veel onzekerheid over het aantal leerlingen en daarmee ook over de financiering. Het rijk betaalt per leerling en de instroom bij een AZC-school is onzeker. De gemeente zegt nu bij te springen als dat nodig is. De extra kosten worden later verhaald op het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Op de AZC-school worden gedurende vijf jaar zo'n zestig leerlingen in de basisschoolleeftijd verwacht. Zij worden verdeeld in groepen van 15 leerlingen en krijgen vooral taalles.

De gemeente is verplicht onderwijs aan te bieden bij een AZC, kinderen zijn leerplichtig. Daarom maakt de gemeente afspraken met een schoolbestuur, in dit geval de SSBZ.

De basisschool gaat volgend jaar februari open, tegelijkertijd met het asielzoekerscentrum. De basisschool gaat AZS Columbus heten, vernoemd naar de ontdekkingsreiziger. Volgens de voorzitter van de onderwijsstichting zijn de kinderen die les krijgen op de school op ontdekkingsreis.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer