Stadsecoloog: "Vogels in blinde paniek door vuurwerk"

Flevoland 31 december 2015
Vogels in blinde paniek
Terwijl Flevolanders elkaar vanavond klokslag twaalf uur de beste wensen voor het nieuwe jaar geven, zijn andere 'inwoners' van de provincie een stuk minder enthousiast: de vogels. De dieren schrikken enorm van al het afgestoken vuurwerk. Stadsecoloog van Almere Ton Eggenhuizen spreekt van 'blinde paniek'.

Op de vogelradar is goed te zien dat vogels om middernacht massaal opvliegen. Dat levert voor de dieren gevaar op, omdat niet alle vogelsoorten 's nachts kunnen navigeren. Ze hebben vooral moeite om een nieuwe landingsplaats te vinden. Ook verbruiken vogels de kostbare energie die zij nodig hebben om te kunnen overwinteren, aldus Eggenhuizen. Hij pleit dan ook voor een vuurwerkverbod.

Volgens de stadsecoloog zijn er gevallen bekend van vogels die de stad ontvluchten tijdens de nieuwjaarsnacht. Een knobbelzwaan die in het centrum van Almere verblijft, werd een jaar geleden geleden op 1 januari in het agrarisch gebied van Zeewolde gevonden. Op 2 januari was hij weer terug in de stad. Ook werd er een geringde ijseend uit Huizen aangetroffen in Pampushaven in Almere. De volgende dag was hij weer in Huizen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer