Urker politiek: CdK is kortzichtig en slecht geïnformeerd

Urk 5 januari 2016
Urker politiek: CdK is kortzichtig en slecht geïnformeerd
Politieke partijen op Urk zijn verontwaardigd over een opmerking van Commissaris van de Koning Leen Verbeek. Hij stelde maandag dat Urk te weinig doet voor de opvang van vluchtelingen.

Volgens Urker politici getuigen de opmerkingen van kortzichtigheid en is de CdK niet goed geïnformeerd. Zo gaat Leen Verbeek volgens hen volledig voorbij aan het feit dat tientallen Urkers dagelijks als vrijwilliger actief zijn in verschillende azc's in de regio. Zij zorgen daar onder meer voor kleding en geven Nederlandse les.

Volgens de partijen is er op Urk zelf geen ruimte voor een azc of noodopvang, maar staat het dorp wel open voor kleinschalige opvang, bij voorkeur van gezinnen of asielzoekers met een christelijke achtergrond.

Burgemeester Pieter van Maaren zei maandag tijdens zijn nieuwsjaarstoespraak dat hij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers het aanbod had gedaan 50 asielzoekers op te vangen.

Het COA kon dit aanbod van Urk nog niet onmiddellijk bevestigen. Wel zegt een woordvoerder elk aanbod van een gemeente serieus in overweging te nemen, ook wanneer het om kleinere aantallen gaat. Volgens haar is het genoemde aantal van 50 te laag voor de vestiging van een regulier asielzoekerscentrum.

Maar volgens het COA komt het ook geregeld voor dat er voor kleinere, meer specifieke groepen asielzoekers onderdak moet worden gevonden. Zo zijn er bijvoorbeeld bij Hengelo, Deventer en Wijk aan Zee opvanglokaties waar enkele tientallen asielzoekers verblijven. Een aanbod als dat van Urk zou volgens de woordvoerder de komende tijd dan ook best van pas kunnen komen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer