Verkeerde bloedtransfusie komt zelden voor

Almere 8 januari 2016
Verkeerde bloedtransfusie komt zelden voor
Een verkeerde bloedtransfusie zoals in het Flevoziekenhuis heeft plaatsgevonden, komt zelden voor. Dat zegt klinisch chemicus Karen de Vooght van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Het Flevoziekenhuis in Almere heeft deze week een 77 jarige vrouw met bloedgroep 0 (nul) bloedtype A toegediend. Deze medische misser kan de dood tot gevolg hebben.

Volgens De Vooght zijn bij iedere stap dubbelchecks ingebouwd. Bij elke handeling moeten twee personen onafhankelijk van elkaar de werkwijze controleren. Juist vanwege die strenge controles komt een verkeerde bloedtransfusie maar eens in de drie jaar in Nederland voor.

Als iemand een verkeerd type bloed toegediend krijgt komt het afweersysteem van het lichaam onmiddellijk in actie. Volgens De Vooght is niet precies te voorspellen wat er verder gebeurt. De patiënt kan door een sterke verlaging van de bloeddruk in shock raken en zelfs overlijden.

De gevolgschade op lange termijn is lastig in te schatten, zegt de klinisch chemicus van het UMC Utrecht. Ieder persoon reageert anders. De Vooght noemt het bemoedigend dat de patiënt weer thuis is.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer