SP wil verantwoordingsdebat over inzet noodbevel

Noordoostpolder 1 februari 2016
SP wil verantwoordingsdebat over inzet noodbevel
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder moet verantwoording in de gemeenteraad afleggen over de inzet van een noodbevel in Luttelgeest. De Socialistische Partij heeft een verantwoordingsdebat aangevraagd voor de volgende vergadering op 22 februari.

De burgemeester zette dit middel donderdagavond in om een verslaggever en cameraman van Omroep Flevoland in een straal van vijf kilometer rond Luttelgeest te weren. De gemeente sprak in een besloten bijeenkomst met omwonenden over de plannen voor de opvang van 450 extra vluchtelingen. De burgemeester wilde daarbij geen pers in de buurt hebben. Met de fractievoorzitters was van te voren gesproken over de opzet van de avond, maar zij waren daarbij niet geïnformeerd over de mogelijke inzet van een noodbevel. Dat is overigens ook niet nodig.

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het weren van de media op openbaar terrein. De SP vindt dat veel te ver gaan. De Partij van de Arbeid noemt de handelwijze van de burgemeester 'knullig'. ONS Noordoospolder kwalificeert het als 'een blamage'.

Collegepartijen zijn milder in hun oordeel. De VVD noemt het noodbevel een ingrijpend middel maar wil de uitleg over de inzet hiervan afwachten. De Politieke Unie zegt dat het wellicht niet zo handig was, maar dat het ook niet zwaarder gemaakt moet worden dan het was. Het CDA vindt dat de rechter uitspraak moet doen of de inzet van het noodbevel gerechtvaardigd was. En de CU-SGP vindt het noodbevel 'niet zo belangrijk'. Voorop staat voor deze fractie dat de bewoners in alle rust zijn gehoord.

De fractievoorzitters en de burgemeester komen maandagavond in beslotenheid bijeen om de kwestie over het noodbevel en de opvang van de extra vluchtelingen te bespreken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer