Raadsleden geschokt door aanrijtijden ambulance

ZEEWOLDE • Za 6 februari 2016 | 11:58 • Zaterdag 6 februari 2016 | 11:58
Leefbaar Zeewolde en Zeewolde Liberaal roepen het college van burgemeester en wethouders op om de aanrijtijden van ambulances in Zeewolde te verbeteren.

Volgens de GGD kwamen ambulances het afgelopen jaar in 16 procent van de gevallen later ter plaatse dan volgens de wettelijke norm is toegestaan. De partijen zijn geschrokken van deze cijfers.

In 2014 was de ambulance nog in 12 procent van de gevallen te laat en destijds wilde het gemeentebestuur al een daling van dat percentage. De GGD, die samen met de zorgverzekeraars verantwoordelijk is voor de ambulancezorg, onderkent dat het beter moet en is hierover met de gemeente in gesprek.

Flevoland voldoet aan norm
Provinciebreed gezien komen ambulances in nog geen 5 procent van de gevallen te laat. Daarmee voldoet de GGD aan de door verzekeraars gestelde norm van 15 minuten aanrijtijd. Daarom zou er volgens de verzekeraars geen reden zijn om actie te ondernemen.

First Responder
Leefbaar Zeewolde wil nu dat het college onderzoekt wat Zeewolde zelf kan doen om de aanrijtijden te verbeteren. Zeewolde Liberaal wil onderzoeken of de inzet van een ‘First Responder Systeem' zou helpen. Dat is een ambulance die bemand wordt door vrijwilligers en een huisarts, zoals dat ook op Urk gebeurt. Het personeel op de First Responder verleent dan de eerste acute zorg totdat er een ambulance van GGD Flevoland arriveert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel