"Piloot weer eliteberoep door besluit bank"

Lelystad 29 februari 2016
Het beroep van piloot is straks alleen nog weggelegd voor de elite of vliegers uit lagelonenlanden. Dat verwacht Arend van der Meer van vliegschool AIS Flight Academy in Lelystad.

Van der Meer reageert op het besluit van ABN Amro om vanaf september te stoppen met leningen aan nieuwe piloten. De bank was nog de enige financier van vliegopleidingen, nadat enkele jaren terug de Friesland Bank zich terugtrok. ABN Amro vindt de huidige economische omstandigheden in de luchtvaart te onzeker. Een opleiding tot verkeersvlieger kost ruim 100.000 euro.

Volgens Van der Meer verwijst de bank naar de situatie bij de KLM-groep, waar de vraag naar piloten beperkt is. AIS Flight Academy zegt goede vooruitzichten te kunnen bieden. Studenten die de eerste studiefase afronden, krijgen naast een vervolgopleiding ook een baangarantie. Dat maakt het makkelijker om een lening te krijgen. AIS verwacht een beperkt aantal extra studenten, nu die elders moeilijker terecht kunnen.

De Martinair Flight Academy in Lelystad was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.Volgens ABN Amro is de school al jaren geen klant meer.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer