Provincie groeit dankzij baby's

Flevoland 6 maart 2016
Provincie groeit dankzij baby's
Vooral de natuurlijke aanwas zorgt ervoor dat de bevolking in de provincie groeit. Op 1 januari 2016 telde de provincie Flevoland 404.266 inwoners. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs de zes gemeenten.

Op Noordoostpolder na telden de gemeenten meer inwoners dan het jaar ervoor. De groei is in Almere en op Urk voornamelijk toe te schrijven aan de baby's die er worden geboren. In Almere werden 2317 kinderen geboren, op Urk 399.

Noordoostpolder eindigde het jaar met veertig inwoners minder. Volgens de gemeente komt dit door het grote aantal verhuizingen van en naar het asielzoekerscentrum in Luttelgeest. Het aantal bewoners van het azc kan met de week veranderen.

Schokland
Opmerkelijk in de statistieken is het bevolkingscijfer van Schokland, dat ook binnen de gemeentegrenzen van Noordoostpolder valt. Daar is de bevolking met bijna 15 procent gekrompen. Tot september woonden daar namelijk zeven mensen, daarna is één bewoner verhuisd. Het gaat om de 19-jarige Djaromin Elzinga die het ouderlijk huis verliet om een opleiding bij de luchtmacht te gaan volgen. Zijn vader, moeder en zus wonen nog wel in de boerderij aan de Schokkerringweg.

Trend
Volgens de cijfers over de afgelopen zes jaar is niet Almere maar Urk de groeigemeente van de provincie. De bevolking op het voormalige eiland is met 9,2 procent het meest gegroeid van alle Flevolandse gemeenten. Almere groeide met 5,4 procent. Het aantal inwoners van de gemeente Noordoostpolder is van alle zes gemeenten het meest stabiel.

Vertrekkers
Almere zag in het afgelopen jaar meer mensen vertrekken dan zich vestigen binnen de gemeentegrenzen. In Almere zijn 40 inwoners meer vertrokken dan erbij kwamen. De gemeenten zijn langzaam aan het vergrijzen, maar er is overal nog wel een geboorteoverschot.

Man/vrouw
Flevoland is gemiddeld als het gaat om de verdeling mannen en vrouwen. Er wonen iets meer vrouwen (202.284) dan mannen (201.982) in de provincie. In de rest van Nederland zijn er ook meer vrouwen dan mannen.

Inwoners Flevoland per gemeente 2010-2016


Verdeling man-vrouw per gemeente


Geboorte en sterfte per gemeente

© omroep flevolandsitemap | disclaimer