Kort geding vissorteerders en visveiling

Urk 8 maart 2016
Urker vissorteerders bij de rechtbank in Lelystad
Urker vissorteerders bij de rechtbank in Lelystad
Kort geding vissorteerders Urk
Zestig sorteerders zijn per bus naar de rechtbank gekomen
Urker vissorteerders en de Visveiling Urk stonden dinsdag tegenover elkaar voor de rechtbank in Lelystad. Zo'n 140 zelfstandige vissorteerders hebben al geruime tijd een conflict met de veiling. Ze zijn het niet eens met nieuwe plannen en regels van de directie. Daardoor gaan ze een stuk minder verdienen, zo geven ze aan.

Peken
Vis die op Urk aan land wordt gebracht wordt bij de visveiling verkocht en gesorteerd. Dat gebeurt twee keer per week, op maandag en vrijdag. Het sorteerwerk is dan ook geen vaste baan, maar een bijbaan. Voor veel sorteerders - op Urk 'peken' genoemd - is het wel een belangrijke inkomstenbron.

De peken kregen tot voorkort een vast percentage van wat de vis op de veiling opbrengt. De visveiling heeft die tarieven op 1 januari eenzijdig verlaagd.

De vissorteerders zijn niet in vaste dienst van de veiling, maar het zijn oproepkrachten die werken als kleine zelfstandige. Ze hebben zich georganiseerd in de Combinatie van Vissorteerders.

Sorteermachine
De veiling heeft een paar jaar geleden veel geld geïnvesteerd in een sorteermachine. Die is door kinderziektes en andere problemen nog steeds niet in gebruik. Volgens de Combinatie van Vissorteerders verlaagt de veiling nu hun vergoeding om de miljoenen die de sorteermachine heeft gekost te compenseren.

ISLA
De visveiling wil sorteerders die bij de Combinatie zijn aangesloten niet meer toelaten op de afslag. De veiling is inmiddels een eigen stichting begonnen, stichting ISLA, die het werk wel mag uitvoeren. Sorteerders is een aanbod gedaan om via ISLA op de afslag aan het werk te gaan. Veel sorteerders zien dat echter niet zitten omdat ze via ISLA minder betaald krijgen dan voorheen.

Kort geding
In het kort geding bij de rechtbank in Lelystad eist de Combinatie van Vissorteerders dat de veiling het sorteerwerk weer door leden van de Combinatie laat uitvoeren. Op die manier willen ze voorkomen dat ze gedwongen worden via ISLA aan het werk te gaan.

De uitspraak van het kort geding is op woensdag 16 maart.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer