Gevangenis Almere in 2019 dicht

Almere 21 maart 2016
Gemeente verrast over sluiting gevangenis
De Penitentiaire Inrichting Almere gaat vanwege bezuinigingen in 2019 dicht. Dat heeft het personeel maandagmiddag te horen gekregen.

Door daling van de criminaliteit en het opleggen van lagere straffen door rechters zijn er de komende vijf jaar minder cellen nodig, zo schrijft minister Van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer. Er zouden op termijn jaar 3.000 cellen teveel zijn.

De minister laat tot Prinsjesdag nader onderzoeken welke gevangenissen dicht moeten, maar volgens de AbvaKabo is sluiting van Almere nu al zeker. Ook zou de particuliere jeugdinstelling Intermetzo geen subsidie meer krijgen. AbvaKabo FNV noemt de plannen onacceptabel.

De gemeente Almere is verrast over berichten dat de PI Almere gaat sluiten. Burgemeester Weerwind wijst er op dat in een eerder masterplan van het ministerie is afgesproken dat de PI Almere op termijn open blijft. Vorig jaar is er zelfs nog een afdeling voor veelplegers geopend. De gemeente gaat daarom met het ministerie in gesprek. Weerwind wenst de ruim 200 Almeerse werknemers van de PI Almere sterkte bij het nieuws: "het zal hen niet in de koude kleren gaan zitten".

De PI Almere ging in 1996 open als PI Almere Binnen. Het gebouw in Almere Buiten doet dienst als huis van bewaring, penitentiaire inrichting en sinds voorjaar 2015 ook als cellencomplex voor veelplegers.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer