Grauwe ganzen mogen niet meer worden afgeschoten

FLEVOLAND • Wo 13 april 2016 | 16:32 • Woensdag 13 april 2016 | 16:32
Grauwe ganzen mogen niet meer worden afgeschoten. Dat heeft de rechter bepaald. De Vogel- en Natuurwacht Flevoland had bezwaar tegen een vergunning die de provincie had verleend.

Daarin staat dat tot 2018 grauwe ganzen op grote schaal mogen worden afgeschoten om de populatie in te dammen. Dat zou er voor moeten zorgen dat er geen schade meer wordt veroorzaakt aan landbouwgrond. Het jaagseizoen is van 1 maart tot 1 november. 

De stichting Vogel- en Natuurwacht Flevoland wilde bereiken dat de ganzen niet meer zo massaal mogen worden afgeschoten. Volgens de stichting is niet onderzocht hoeveel ganzen er maximaal afgeschoten kunnen worden om de schade te beperken.

Volgens de vergunning mochten ook de eieren van de ganzen worden geprikt en geschud en met olie worden ingesmeerd. Dat is nu ook niet meer toegestaan, omdat volgens de rechter er geen verband is tussen broedende stadsganzen en schade in de landbouw.

De provincie moet nu met een nieuwe ontheffing komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel