'Lokschapen' goed voor bestrijden van teken

ZEEWOLDE • Ma 18 april 2016 | 12:56 • Maandag 18 april 2016 | 12:56
Het inzetten van schapen kan het aantal teken in een gebied fors verminderen. Dat blijkt uit afgerond onderzoek van de Wageningen Universiteit dat onder andere in de bossen van Dronten en Zeewolde is uitgevoerd.

Drie jaar lang zijn in verschillende gebieden 'lokschapen' uitgezet onder begeleiding van een herder. Tijdens het grazen in bossen en op natuurcampings werden de schapen besprongen door teken. Hierdoor werd het aantal teken in deze gebieden flink verminderd. Volgens de onderzoekers werkt deze methode beter als de schapen behandeld zijn met een anti-tekenmiddel. Dan gaan de teken dood zodra ze op het schaap terecht zijn gekomen.

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Volgens het RIVM worden ieder jaar ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Daarvan krijgen zo’n 25.000 mensen de ziekte van Lyme.

Aan het inzetten van 'lokschapen' kleeft mogelijk ook een nadeel, omdat er hierdoor insecticiden in de natuur terecht kunnen komen. Vliegen en andere insecten die op het schaap komen, gaan bijvoorbeeld ook dood. De gevolgen voor het milieu moeten daarom nog onderzocht worden door het RIVM, voordat deze methode daadwerkelijk kan worden ingezet om het aantal teken te verminderen.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel