Basisschool experimenteert met flexibele schooltijden

Almere 19 april 2016
Proef met flexibele schooltijden
Proef met flexibele schooltijden
Flexibele schooltijden maken het mogelijk om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan, of je kind een half uur later brengen omdat dat beter uitkomt met werk. Politiek Den Haag debatteert er nog over, maar op basisschool De Ruimte in Almere Poort is het al realiteit. De Ruimte is een van de elf scholen waar geëxperimenteerd wordt met flexibele schooltijden. De school is 50 weken per jaar open en ouders mogen zelf hun vakanties plannen.

Personeelskosten zijn hoger
Zolang de kinderen 940 uur les krijgen en het vereiste leerniveau halen, mag de school flexibel zijn in de lestijden. De planning is wel een grote operatie, zegt directeur Fred Molenberg. "Het is een enorme puzzel. Als een leerkracht in de meivakantie doorwerkt, moet die op een ander moment vervangen worden. De kosten liggen hoger omdat er een extra fte moet worden ingezet om de personeelsroosters sluitend te maken".

Kinderen vinden kleine klas prettig
Ouders en docenten zijn enthousiast. Docent Cathelijne Doeze Jager vindt de flexibele schooltijden helemaal aansluiten bij de wensen van nu. Ze merkt zelfs dat sommige kinderen het prettig vinden als zij in de vakanties in een kleinere klas doorwerken. Het is dan rustiger en er is meer aandacht voor de leerlingen.

Minder dan de helft doet mee
Op De Ruimte maakt zo'n 40 procent van de ouders gebruik van de flexibele schooltijden. Dat komt volgens Molenberg vooral doordat oudere broers of zussen in het voortgezet onderwijs nog geen gebruik van flexibele schooltijden en vakanties kunnen maken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer