Asielzoekers zo snel mogelijk binden aan de stad

Almere 27 april 2016
Asielzoekers die in Almere opvang krijgen moeten zo snel mogelijk worden opgenomen in de stad. Wethouder Froukje de Jonge reageert hiermee op afspraken die de gemeente Utrecht als eerste gemeente in Nederland maakte met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. Utrecht wil een einde maken aan de huidige situatie waarin asielzoekers vaak verhuizen en pas laat kunnen beginnen met hun integratie. Een situatie waar ook De Jonge graag een eind aan ziet komen.

Door zo snel mogelijk na aankomst ondersteuning te bieden bij bijvoorbeeld onderwijs en het verkrijgen van werk, kan een asielzoeker sneller deelnemen aan de maatschappij. Nu moeten ze volgens De Jonge vaak jarenlang gedwongen niets doen en blijven op die manier buiten de samenleving staan. Door Almeerders te koppelen aan asielzoekers en ze dezelfde kansen te bieden als de nieuwe Almeerders ontstaat er een win-win-situatie.

Overigens heeft wethouder De Jonge het COA al eerder verzocht de integratie van asielzoekers in Almere zo snel mogelijk te laten beginnen, maar dat bleek toen nog niet te kunnen.© omroep flevolandsitemap | disclaimer