Woonbond tegen solliciteren voor huurwoning

Almere 20 mei 2016
De Woonbond vindt het onwenselijk dat er in Almere gesolliciteerd moet worden voor een sociale huurwoning. Woningzoekers die geïnteresseerd zijn in een appartement van woningcorporatie Ymere in de Nobelhorst moeten een motivatiebrief schrijven en krijgen dan een gesprek met een selectiecommissie. 

Bijzonder karakter
De woningen waarop Ymere selectie toepast, zijn onderdeel van het sociale wooncomplex 't Nobelhuis. In totaal zijn er 43 huurwoningen, een gemeenschappelijke ondernemingsruimte en een binnentuin. Volgens Ymere vraagt het bijzondere karakter van het complex om een selectieprocedure, om zo betrokken huurders aan te trekken. 

Woongroep
Het selecteren van huurders mag in principe alleen op basis van inkomen. Zo is het geregeld in de Woningwet en afwijken hiervan is niet toegestaan, stelt de Woonbond. Volgens Ymere gaat het in Nobelhorst om een woongroep en dan mag een selectieprocedure wel.

Glijdende Schaal
Een gemeenschappelijke ruimte en een binnentuin zijn te weinig om aan de criteria voor een woongroep te voldoen, zegt de Woonbond, die vreest voor een glijdende schaal. Als de handelwijze van Ymere wordt toegelaten, zou dat de deur openen voor corporaties om op veel grotere schaal huurders te selecteren door complexen te bestempelen tot woongroep.   
© omroep flevolandsitemap | disclaimer