Regionale spoedzorg in gevaar

Flevoland 23 mei 2016
De regionale spoedeisende hulp voor inwoners van Almere en Lelystad dreigt in gevaar te komen. Ziekenhuizen in de regio Amsterdam kondigen steeds vaker een opnamestop af voor patiënten die via 112 en de ambulance binnenkomen. In het laatste kwartaal van vorig jaar gebeurde dat ruim 600 keer. Dit staat in een brandbrief van het Regionale Overleg Acute Zorg van de Regio Flevoland en Noord-Holland. De brief is onder anderen verstuurd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid en aan Zorgverzekeraars Nederland.

Volgens de opstellers krijgen ziekenhuizen steeds meer ziekere, met name oudere patiënten binnen. Dit zou komen doordat deze groep patiënten door kabinetsbeleid langer thuis blijft wonen. Hierdoor wordt vroegtijdige hulp niet meer geboden en eindigen patiënten vaker bij de spoedeisende hulp. En omdat dan vaak niet onmiddellijk duidelijk is wat iemand mankeert, is personeel lang met deze patiënten bezig en moeten nieuwe patiënten dus vaker geweigerd worden.

De opnamestops hebben vooral gevolgen voor inwoners van zuidelijk Flevoland. Patiënten uit Dronten, Noordoostpolder en Urk gaan voor spoedeisende hulp doorgaans richting Zwolle of Friesland.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer