Ondernemersklimaat Almere scoort magere zes

Almere 6 juni 2016
Wethouder Mark Pol
Almeerse bedrijven geven gemeente zesje
Een magere zes. Dat scoort de gemeente Almere voor haar ondernemersklimaat. Wethouder Mark Pol van Economische Zaken had dat liever hoger gezien. "Het is geen cijfer om over naar huis te schrijven."

Het gemiddelde rapportcijfer, een 5,9, komt uit een gemeentelijke enquête onder honderden Almeerse ondernemers. Bijna driekwart van deze ondernemers beoordeelt het ondernemingsklimaat met een voldoende.

Top 5 ergernissen
Waar zijn ondernemers niet tevreden over? Uit het onderzoek komt een duidelijke top 5 naar voren: 

- de staat van de openbare ruimte en het centrummanagement
- de aanpak van leegstand
- preventie van overlast en criminaliteit
- parkeergelegenheid
- de uitstraling en kwaliteit van de openbare ruimte

Wethouder Pol spreekt met de ondernemers over deze onderwerpen. Om de leegstand aan te pakken, versoepelt de gemeente bijvoorbeeld de regelgeving. Op die manier kunnen panden weer makkelijker met bedrijven worden gevuld.

Ondernemers noemen bereikbaarheid van het werk per auto en openbaar vervoer en de parkeermogelijkheden bij kantoor overigens als de grootste pluspunten.

Tekort aan technisch personeel
Ondernemers geven in het onderzoek aan dat er een tekort aan technisch geschoold personeel is in de stad. Tien procent van de ondervraagde ondernemers zegt dat er te weinig personeel is met een mbo- en hbo-techniek opleiding.

De wethouder hoort deze klacht veel. De gemeente probeert ondernemers en scholen zoveel mogelijk met elkaar te verbinden. De gedachte is dat het onderwijs dan beter op de vraag in het bedrijfsleven wordt afgestemd. Pol hoopt dat de komende jaren leidt tot meer interesse in een technisch beroep.

Lichte groei van aantal banen
Tussen 2010 en 2015 is het aantal banen (fulltime en parttime) afgenomen met ruim drieduizend banen. Vanaf 2014 is een lichte groei zichtbaar die zich in 2015 heeft doorgezet. De groot- en detailhandel is met ruim 17.000 arbeidsplaatsen de grootste sector in de gemeente Almere, gevolgd door de overige zakelijke diensten en de gezondheid- en welzijnszorg.

Volgens Pol zijn de eerste tekenen van economische groei duidelijk zichtbaar. "Als de economie echt weer groeit, investeren bedrijven ook weer meer in werk en arbeidsplaatsen."


bijlagen:

© omroep flevolandsitemap | disclaimer