Gasexplosie verwoest huizen: zes gewonden

Urk 3 juni 2016
Woningen verwoest na gasexplosie: zes gewonden
Woningen verwoest door brand na gaslek
Woningen verwoest door brand na gaslek
Aan de Grote Fok op Urk zijn vrijdag even na 18:00 uur twee woningen verwoest door een gasexplosie. Daarbij was ook brand uitgebroken. In totaal zijn zes huizen getroffen door de explosie. De schade is groot. De gemeente laat weten dat er zes gewonden zijn. Vijf van hen hadden lichte verwondingen en konden ter plaatse worden behandeld, één slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Omgeving ontruimd
Uit voorzorg heeft de gemeente de woningen in een straal van 200 meter van de brandhaard laten ontruimen. In de loop van de avond konden de meeste omwonenden weer naar huis. De bewoners van de getroffen woningen moesten elders onderdak vinden. 

Gelekt gas in riool oorzaak explosie
Volgens netbeheerder Liander is het gaslek ontstaan door werkzaamheden aan het riool. Daarbij werd een gasleiding geraakt. Het gas stroomde het riool in en kwam op enig moment tot ontploffing.

Vlammen kwamen meters hoog
Buurman Sjoerd Kramer van de getroffen bewoners zegt dat hij na de verwoestende explosie nog een kleinere ontploffing hoorde. Direct daarna brak er brand uit die de huizen volgens hem in lichterlaaie zette. Uit een gat dat in het tijdelijke wegdek bij de werkzaamheden was ontstaan, kwamen vlammen die meters hoog waren, zegt Kramer.

Brand pas geblust na dichten gasleiding
Het kostte enige tijd om de gasleiding te dichten. Toen dat eenmaal was gelukt kon de brand in de woningen snel worden geblust. Brandweerlieden hebben de woningen onderzocht op eventuele slachtoffers. Er werd niemand meer aangetroffen. 

"Wonder dat er geen doden zijn gevallen"
Een aantal bewoners was op het moment van de ontploffing of niet thuis, op vakantie of verbleef op de camping op Urk. Kijkend naar de enorme ravage noemt Kramer het een wonder dat bij het incident geen doden zijn gevallen.

Tijdens de brand heeft Omroep Flevoland een liveblog bijgehouden. Die vind je hier.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer