Burgemeester gaf noodbevel ten onrechte af

Luttelgeest 9 juni 2016
Het noodbevel dat burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft uitgevaardigd om de pers te weren uit Luttelgeest was niet terecht. Dat oordeelt de commissie voor de bezwaarschriften van de gemeente Noordoostpolder. Omroep Flevoland, verslaggever Ingrid Kupers en de Nederlandse Vereniging van Journalisten tekenden bezwaar aan tegen het noodbevel.

De burgemeester vaardigde dat noodbevel eind januari uit. Hij wilde niet dat de pers een bijeenkomst zou verstoren. Omwonenden werden op die bijeenkomst geïnformeerd over de komst van een asielzoekerscentrum voor 450 vluchtelingen aan de Kuinderweg.

Vrije nieuwsgaring aangetast
Verslaggever Ingrid Kupers van Omroep Flevoland werd met haar cameraman door de politie weggestuurd uit het gebied. De commissie is van mening dat de burgemeester het recht op vrije nieuwsgaring heeft geschaad. De burgemeester neemt het advies van de commissie over en trekt achteraf het noodbevel in.

Mogelijk toch een proces
Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland is blij met de uitspraak. Of hij verder gaat procederen tegen burgemeester Van der Werff is niet bekend. Berends wil graag een gerechtelijke uitspraak hebben over wat hij ziet als een principiële zaak. De hoofdredacteur vindt dat burgemeesters niet zomaar noodbevelen kunnen inzetten om de pers te weren.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer