Almeerse wil smartengeld van burgemeester en politie

Almere 30 juni 2016
Burgemeester Franc Weerwind en de politie Flevoland kunnen een schadeclaim van zeker 40.000 euro verwachten van de Almeerse Helen Spruit. Ze werd jarenlang geterroriseerd door buurtbewoners om haar seksuele geaardheid. Spruit wil gecompenseerd worden voor onder meer verhuiskosten en geleden geestelijk leed.

Het Gerechtshof van Leeuwarden erkende vorige week dat er inderdaad sprake is van jarenlange discriminatie van de lesbische vrouw en haar inmiddels 15-jarige zoon. Omdat de zaken zijn verjaard en de daders meerderjarig zijn, ziet de rechter geen aanleiding om de daders te straffen. De eerste pesterijen vonden plaats in 2011. 

Onder het tapijt
Spruit neemt hier geen genoegen mee. "De politie heeft zaken onder het tapijt geveegd", zegt ze. "Doordat mijn aangiftes te lang bleven liggen kan de rechter nu niets meer doen". Ook laakt zij het optreden van de burgemeester van Almere. Die zou niet hebben opgetreden.

Politiek
In 2012 stelde de SP-fractie in de Almeerse gemeenteraad vragen over de situatie van Spruit. Voormalig burgemeester Annemarie Jorritsma beloofde toen dat de politie voortvarend zou optreden. Spruit zegt dat dit niet is gebeurd. "De burgemeester had meteen in overleg moeten treden met politie en openbaar ministerie. Dat is toen niet gebeurd."

Stress
De vrouw ziet zich gesterkt door de uitspraak van de rechter vorige week. Het is voor haar het bewijs dat politie en de burgemeester hebben onderkend dat zij slachtoffer is van discriminatie. Haar zoon lijdt aan post traumatische stress stoornis, verklaart zij. De jongen zou daardoor een te hoge bloeddruk hebben. "Mijn zoon was negen jaar oud toen dit begon. Hij had destijds net zijn moeder verloren. Ik laat het er niet bij zitten", aldus Spruit. De twee wonen nu in een andere wijk in Almere.  

Documentaire
In 2013 werkte Spruit mee aan een documentaire van Frans Bromet over homopesten


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer